Tipy na ručně vyráběné vánoční dárky

Sepsala jsem vám mých pár osvědčených tipů na krásné vánoční dárečky, které pro své milované můžete pod stromeček vytvořit sami. Není krásnějšího dárku, než toho, který jsme s láskou od srdce připravili a věnovali mu kus sebe.

Upřímně, tento článek jsem vám chtěla napsat už před dvěma lety, protože mi přijde fajn ukázat nějaké mé nápady, ale pravá chvíle dozrála až dnes.

Tak se se mnou na ty mé tipy pojďte podívat. :)

Voňavý tělový peeling

Tento tělový peeling je mým oblíbeným. Vyrábím si ho pravidelně pro sebe do koupelny a také ho vždycky chystám ženám pod stromeček. Protože je to malý voňavý a přírodní zázrak.

Co budete potřebovat?

  • Kokosový olej (ztuhnutý při pokojové teplotě)
  • třtinový cukr krystal
  • chemicky neošetřený pomeranč (případně citrón, anebo esenciální olej, který je možný používat na tělo)
  • skleničku

Všechny ingredience smícháte a vytvoříte voňavou pastu. Pak vše dáte do skleniček. A voila. Je hotovo. Skleničku můžete nazdobit a máte dárek jak vyšitý. :)

Voňavý pomerančový tělový peeling

Tady přikládám ještě fotky peelingu z minulých let.

Psí sušenky

Dalším mým oblíbeným dárečkem jsou psí sušenky. Pokud máte v rodině pejska a chcete mu vyrobit nějakou zdravou mňamku bez přidaných šmakulád, tak vyzkoušejte tento recept. Určitě to ocení a budou mu chutnat.

Na základní těsto budete potřebovat…

  • Mouku (kolem 200 g – záleží na tom, kolik sušenek chcete upéct) a můžete použít i nějakou zdravější, než obyč pšeničnou. Já teď pekla z cizrnové.
  • olivový olej (tak dvě polévkové lžíce)
  • můžete přidat 1 vajíčko, ale není to nutné
  • ovesné vločky (pokud nemáte, jak se to stalo mě, tak jsem tam přidala uvařený bulgur, ale zcela jistě by šla i červená čočka, nebo fazole – tady si můžete vyhrát)

Tímto získáte základní těsto. Dále do něj můžete přidat, co má váš pejsek rád.

Naše Carolyn miluje mrkvičku, a tak jsem tentokrát udělala mrkvové. Ale můžete přidat třeba i tuňáka, anebo další zeleninku, jako špenát, řepu, anebo ovoce. S jablíčky by sušenky určitě byly také moc dobré.

Všechny ingredience smícháte, vyválíte placku a pak vykrajovátky na perníčky vytvoříte bezva sůši. Ty pak šoupnete do trouby a pečete tak dlouho, až zezlátnou. Ideální je péct je s předstihem, aby do Vánoc stihly odpočinout a byly měkké.

Pak je stačí vložit do nějaké hezké krabičky, samozřejmě zabalit i jako dárek a je to. Váš pejskek jistě tuto dobrůtku pod stromečkem hravě vyčmuchá. :)

Takhle vypadaly sušenky, které jsem Karolíně dávala loni…

Čokoládové pralinky

Kdo by nemiloval pravé čokoládové pralinky. Já moc čoko nemusím, ale i tak pralinkám neodolám a jednu nebo dvě si dám. Pro milovníky čokolády to ale musí být nebíčko v papuĺke. Tak se pojďme mrknout, jak ho udělat.

Co budete potřebovat?

  • Jednu nebo dvě čokolády s vysokým obsahem kakaa (já měla navíc vegan)
  • kakao
  • náplň (oříšky, brusinky, ovoce – co prostě do té pralinky chcete přidat)
  • ozdobu (drcené pistácie, jedlé zlato, barevný pepř, sušené ovoce – zase, co máte rádi, anebo co máte doma. Já tentokrát použila směs chilli koření)
  • jeden větší hrnec a druhý menší rendlík
  • formička na led

Nejdřív si připravíte formičku na led. Mašlovačkou a kakaem ji pěkně „vymažete”. Tím zajistíte snadnější vyndávání pralinek z formiček.

Následně si do hrnce nalijete vodu a přivedete ji k varu. Do tohoto většího dáte menší hrnec, nebo rendlík a do něj nalámete čokoládu. Necháte ji roztavit.

Přiznám se, že návodů na výrobu pralinek jsem četla více a některé mi přišly děsně komplikované. Tak jsem celý proces co nejvíce zjednodušila a funguje výborně. :)

Následně plníme malou lžičkou do formiček. Dáte trošku čokolády, do ní zamáčkete mandli, nebo co chcete v pralince mít (pokud nechcete, nemusíte přidávat nic) a zalijete druhou vrstvou čokolády.

Takto postupujete až naplníte celou formičku.

Úplně na závěr posypte tím, co máte rádi. Tím krásně upravíte i vzhled pralinky. Já jsem je posypala směsí chilli koření, protože mám pralinka ráda více chuťově výraznější.

Byl i rok, kdy jsem do náplně přidávala barevný pepř. Měly pak grády. :) Ale spíš se nechte vést pocitem. Záleží také na tom, komu pralinky chcete dát a co jimi chcete vyjádřit. :)

Po naplnění formičky ji dejte do mrazáku, aspoň na 20 minut, ať čokoláda hezky ztuhne. Pak je pomocí nože vyndejte z formiček a hotovo.

Jak potom pralinky darovat?

Vyrábím k nim ještě nějaké krabičky. Návodů na internetu najdete hodně. Jeden rok jsem krabičky vyráběla ze čtvrtek a převazovala je pak krajkou. Letos jsem si vzala pevné krabičky, co jsem našla doma, a polepila je ozdobným vánočním papírem.

Tím jsem jim přidala na kráse a udělala z nich dokonalý prostor pro uložení čokoládových dobrot.

A jaký byl tedy výsledek? Posuďte sami… Dali byste si?

Pro inspiraci ještě balení pralinek z předchozího roku.

Pletený hřejivý poklad

Pokud máte rádi ruční práce a nebojíte se háčkování, nebo pletení, tak tu mám další tip. Ručně pletenou šálu, čepici, nebo cokoliv dalšího, do čeho máte kuráž se pustit.

Já jsem v červnu letošního roku zatoužila po tom pustit se znovu do pletení. Moc nevydržím večer u koukání na film jenom tak sedět se založenýma rukama a nic nedělat. A tak jsem si nakoupila bavlnky, půjčila si jehlice od mamky a pustila se do toho.

Je hodně věcí, co bych chtěla vyzkoušet, ale prozatím jsem zatím u šál. Zato jsem vyzkoušela žerzejový vzor. Jedna strana hladce, druhá obratce. Asi tři měsíce jsem pořád jenom pletla, a pak zase párala. :)

Ale nakonec jsem si vše zautomatizovala a musím uznat, že je to má oblíbená večerní aktivita, která mě uklidňuje a díky níž mám pocit, že mi něco vzkvétá pod rukama.

Můžete vyzkoušet také. Návodů, jak na to, je na YouTube hromady. Přikládám kanál dámy, u které jsem se učila. Plus mi samozřejmě poradila mamka, když jsem potřebovala. Díky, díky, díky. :)

No a co jsem vytvořila?

Tuhle ručně pletenou šálu, kterou jsem schválně dělala širší, protože jsem ji pak na konci sešila a udělala z ní takový tunel. Má široké využití.

Pokud máte chrta, nebo pejska, který venku trpí zimou, může ji nosit i on a následně mu dáte jenom zimní kabát. Nemusí mít ještě nějaký další úplet na krk.

Případně ji můžete darovat někomu z vašich blízkých, komu udělá radost.

Andělský vánoční likér (vegan)

Co by to bylo za Vánoce bez nějakého dobrého likéru? Letos jsem dělala likér jenom pro nás na chuť a dělala jsem malinko jiný recept.

Nicméně před dvěma lety jsem dělala takovéhle krásné andělské lahve, se kterými jsem si opravdu vyhrála.

Co na likér budete potřebovat?

  • Uvařený pudink v sójovém mléce (nebo pokud nemáte, jako se to stalo dneska mně, tak jsem dala plechovku kokosového mléka)
  • vanilkové nebo kokosové sójové mléko (při verzi kokosového mléka přidejte sójovou smetanu)
  • rum, anebo třeba i whiskey (zkrátka nějaký alkohol)
  • třtinový a vanilkový cukr

Všechny ingredience smíchejte podle oka a chuti. Pokud nemáte rádi alkohol, můžete udělat i verzi bez. Tu určitě ocení vaše děti.

Důkladně promixujete do hladké pěny. Pak slijte do sklenic a dejte do chladu, anebo rovnou popíjejte.

Je to krásný dárek. Kor, pokud koupíte nějaké hezké sklenice, jako minule já. Prostě na vánoční návštěvu nepřijdete s prázdnou a dáreček pohladí na duši i na jazyku. :)

Nápad na přilepení andělských křídel jsem vyčetla v knížce Denisy Bartošové, Láskominy. Úžasná knížka plná kreativity a nápadů. Má dva díly a jeden rok jsem je darovala také pod stromeček.

Užijte si krásné chvíle při tvoření hand made dárečků a při jejich tvorbě si třeba pusťte do uší nějaký zajímavý podcast, klidně ten můj, anebo nějakou hezkou pohádku. Ideálně v jazyce, který poznáváte.

A pokud chcete, klidně mi na můj email marketa@solisortus.cz pošlete fotku s vašimi výtvory.

Moc ráda se z nich potěším. :) Přeji vám krásnou druhou adventní neděli.

Markét

Markéta Králová

Jsem online lektorka jazyků a hry na klavír, certifikovaná neuro jazyková koučka a mentorka. Také podporovatelka a propojovatelka jazykomilců, tedy těch, kteří se rozhodli poznat nějaký cizí jazyk.

Mojí úlohou je být průvodkyní na cestě poznávání jazyků, ukázat vám, jak se jazyky učí polygloti a provést vás jejich zážitkovým poznáním.

Jazyky propojuji s psychologií, NLP, osobním rozvojem a cestováním.

Miluji cestování, jazyky, hudbu, zpěv, spiritualitu a krásu. Mým posláním je vést lidi k přirozenému a zážitkovému poznání skrze vlastní prožitky, zejména v jazycích. Naplňuje mě předávat a sdílet s vámi to, co umím a znám. Je to moje životní mise a poslání.

Mou vášní je poznávání lidí, jejich příběhů a vím, že pro některé není vůbec lehké zvládat nároky dnešní společnosti a udržet s ní tempo.

A na základě toho vzniklo vzdělávací centrum SOLIS ORTUS, kde provádím samouky světem přirozeného poznávání jazyků a zároveň společně se svými lektory organizuji individuální, skupinkové a zážitkové kurzy cizích jazyků, doučování předmětů, výuky hry na hudební nástroje a zajišťuji překlady, korektury a tlumočení.

Jsem autorka jazykového diáře, elektronických knih, výukových videí a meditací, lektorka živých seminářů a workshopů.

Napsat mi můžete na email marketa@solisortus.cz

Připojte se k Hurá za poznáním na Facebooku >>

Načerpejte inspiraci na Instagramu >>

Inspirujte se na YouTube >>

Komentáře